Konsum Värmland: ”Minskat personberoendet och rationaliserat flödet genom verksamheten”

På Konsum Värmland har man förstått att ett välfungerande varuflöde kan lyfta hela verksamheten. Med facit i hand kan man konstatera att verksamheten snabbt blivit enklare och effektivare, mycket tack vare Idnet Warehouse och Idnet Retail.
– Med de nya systemen kan vi sprida information till alla delar av verksamheten, dessutom sparar vi tid genom att kunna inventera utan att avbryta den dagliga verksamheten och plats eftersom svinnet minskat, berättar Thomas Berglund, IT-chef och ansvarig för verksamhetsutvecklingen på Konsum Värmland.

Konsum Värmland är en stor organisation med en egen distributionscentral i Karlstad. Här finns centrallager, bageri och charkuteri. Förutom att förse de runt 80 butikerna med produkter servar distributionscentralen även OK Värmlands stationer. Bröd och charkvaror levereras dessutom till Konsum Bohuslän-Älvsborg. En organisation av Konsum Värmlands storlek behöver en lösning som omfattar hela varuflödet, därför tog Idnet fram en skräddarsydd lösning för hela flödet, från lagerhylla till butik.

 

Det hela började med att Konsum Värmland ville byta ut sitt manuella och pappersbaserade lagersystem. Man bestämde sig för att införa affärssystemet M3, men för att få ut det mesta av systemet krävdes ett användarstöd som kunde göra informationen i systemet tillgänglig för alla delar av verksamheten. Uppdraget, att ta fram en lösning som passade M3 och genom detta höja effektiviteten, få en ökad säkerhet, bättre spårbarhet och bättre ekonomi, hamnade på Idnet, som tog fram en skräddarsydd Idnet Warehouse-lösning.
– Tidigare hanterades centrallagret manuellt med plocklistor på papper och det var upp till de enskilda plockarna att hålla koll på var varorna fanns. Det var svårt att ta in vikarier eftersom mycket information var knuten till enskild personal. Vi behövde få bort personberoendet och rationalisera flödet genom verksamheten, säger Thomas Berglund, IT-chef och ansvarig för verksamhetsutvecklingen på Konsum Värmland.

 

Idnet var med i processen från början till slut och bidrog med projektledning, leverans, installation, implementering av WLAN med tillhörande mobil it. Den för Konsum Värmland unika lösningen fick namnet Movit och blev snabbt succé hos både personal och organisation. När lösningen driftsattes på lagret krävdes bara fem minuters utbildning.
– Vi har byggt ett gränssnitt som är anpassat för de olika användarna. Fokus ligger på att det ska vara tydligt och enkelt att använda. Inloggningen är rollbaserad och tvättar informationen till användaren. Vem som helst kan alltså jobba med det, ingen behöver vara expert på godsmottagning eller plock, berättar Per Redenius på Idnet.

 

För att effektiviteten skulle kunna appliceras på hela verksamheten bestod nästa steg i att effektivisera butikerna, genom att addera Idnet Retail, som bygger på en infrastruktur där butikerna är trådlöst uppkopplade med handdatorer till affärssystemet i realtid. Med ett anpassat gränssnitt kan göra pris- och artikelförfrågningar, se saldon, göra beställningar, inventera och skriva ut prisetiketter.
– Den gamla lösningen var helt off-line och butikspersonalen spenderade mycket tid inne på kontoret och administrerade istället för att sköta den löpande verksamheten ute i butiken. Nu kan de istället möta kunden och ge bättre service. Genom att scanna en artikel kan de ge rätt pris, se om en ny leverans är på gång och så vidare, berättar Thomas Berglund.

 

Tack vara automatorder har kapitalbindningen sänkts med runt 25 procent. Istället för att vänta på lagret finns varorna i butik eller hos leverantör, vilket har ökat omsättningshastigheten och frigjort yta hos centrallagret.

 

 

Även kontroll av det gods som skickas direkt från leverantörerna till butik, utan att passera centrallagret, görs med handdator i butiken numera.
– Med handdatorn kan man direkt kontrollera att det är rätt artiklar i pallarna och butikerna slipper därmed krångel vid inventeringen, eftersom leveransen blivit rätt redan från början, berättar Thomas Berglund.

 

Också Konsum Värmlands Transportcentral, som sköter dagligvaruleveranserna till och från butikerna, har fått ett enklare jobb. Chaufförerna använder handdatorer som kontrollerar att rätt pall hämtas och lämnas på rätt ställe samt när, var och hur det sker. De positiva effekterna av lösningen märks redan, Logistiken är både enklare och effektivare. Dessutom har leveranssäkerheten ökat och Konsum Värmland har kontroll över hela varuflödet.
– Men vi jobbar hela tiden med att förbättra och ta fram ny funktionalitet. Det är oerhört roligt och stimulerande för oss på Idnet att vara en del av Konsum Värmlands utveckling, berättar Per Rendenius.

 

Även Thomas Berglund är nöjd:
– Vi uppskattar Idnets lyhördhet, att de förstår oss och kan omvandla det till någonting som fungerar i praktiken. Vi har verkligen fått en trygg partner som månar om att hitta de lösningar som är bäst för oss.

Kommentarer inaktiverade.