Skånemejerier: ”Säkrare och färre felplock med Pick By Voice”

Sedan september 2012 används röststyrd plockning inom en enhet på kyllagret på Skånemejerier i Malmö. Systemet kallas Pick by Voice och har integrerats med affärssystemet M3, som bland annat hanterar ordrar och fakturering.
-Med det nya systemet har felplocken minskat. Jag tycker också att säkerheten är bättre. Nu har man två fria händer och man behöver inte titta på en plocklista när man arbetar, säger Essam Agha på kyllagret i Malmö. 

Essam Agha har arbetat på kyllagret sedan 2006. Först extrajobbade han som så kallad studentkonsult under studierna till data-elektronikingenjör, sedan som fastanställd sedan 2009. Sommaren 2012 kom han med i projektet som implementerade Pick by voice, eller ”voicen” som de flesta kallar det.

Dialog med systemet

Sedan september 2012 är systemet i drift inom enheten KC på lagret i Malmö. Det är ett helt röststyrt system, vilket innebär att lagerarbetaren för en dialog med systemet. Essam förklarar:
-Varje plockare har en egen användarprofil så att systemet förstår vad han eller hon säger. Varje användare har också själv lagt in sin egna versioner av röstkommandon som används under arbetet. På så sätt tar systemet hänsyn till dialekt och hur och var och en uttalar de olika orden och fraserna. Man kan också välja kvinnlig eller manlig röst och hur fort ”voicen” skall prata. Sammanlagt finns det 36 ord och fraser som används under arbetet. Till exempel Ja, Nej, Repetera, Info och Beskriv.
-Plockaren börjar med att be systemet om ett nytt uppdrag vilket är det samma som en mejerivagn. Systemet säger sedan till exempel ”gå till Adam 12” vilket är en bestämd plockplats. Plockaren bekräftar att han är på rätt plats. Sedan anges antalet, till exempel ”plocka 4” vilket plockaren bekräftar. Skulle man missa kan man alltid be ”voicen” repetera. När en vagn är färdigplockad får man kommandot ”Gå till skrivare ”, ID-etikett skrivs ut och så kan man påbörja ett nytt uppdrag, berättar Essam.

Skulle något vara slut i hyllan kan plockaren hoppa över den varan och gå vidare till nästa. Men systemet håller reda på avvikelsen och plockaren kan fullfölja uppdraget senare när varan fyllts på i lagerhyllan.
Det finns också ett program som i realtid bevakar att varje plockning blir rätt. Eventuella fel meddelas till lagerarbetaren som kan kontrollera plockningen och jämföra med följesedeln. Plockaren kan om det behövs kontakta en administratör som kan kontrollera ordern och felsöka.
-Det är viktigt att det blir rätt, att det är rätt på kundens faktura i slutändan. Då slipper vi arbete med krediteringar och skicka nya fakturor säger Essam.

 

Internt projekt

Avdelningen IS/IT på Skånemejerier har lett den interna projektgruppen som arbetat med att implementera det nya systemet så att det kan kommunicera med affärssystemet M3. Applikationen Pick by voice har levererats av Idnet. Idag tillämpas systemet på en enhet på kyllagret. Målet är att införa systemet på hela kyllagret men det krävs en större investering för detta. 

Essam har ingått i den projektgrupp som implementerat Pick by voice och han har själv arbetat med det och utbildat kollegor. Han är nu administratör av systemet.
– En del var negativa i början men det har vänt och det är en mer positiv inställning till det nu när fler har prövat det.
-Jag tycker att det är mer praktiskt och säkert. Man har två fria händer och behöver inte titta på en plocklista hela tiden. Felplocken har minskat och leveranssäkerheten har ökat.

 

Kortare väg

Pontus Månsson har jobbat i nio år på kyllagret och har använt pick by voice sedan det infördes.
– Jag tycker att det är väldigt bra. Det har effektiviserat arbetet mycket och jag går kortare väg när jag plockar. Det är också bra att slippa ha en plocksedel i ena handen när man arbetar.
Pontus ser inga direkta nackdelar med Pick by voice och känner inte mer stress i jobbet.
– Jag kan pausa när jag behöver. Jag skulle inte ha något emot att jobba med voicen hela tiden. Men det är viktigt att man lär sig alla kommandon, då blir det lättare att styra arbetet.

Källa: Skånemejerier

Kommentarer inaktiverade.