Trendspaning 24.05.21

Hur den där sista metern kan spela så stor roll

Ni har fått leveranser och skall fylla på era varor ute på butikshyllan. Några i butikspersonalen är nyanställda och butiken kanske är ombyggd. Er leverantör har nästan identiska förpackningar på flera produkter så de är svåra att urskilja. Kanske är det dessutom lite glest i hyllorna och därmed lite extra bråttom. Ja allt detta händer nog inte samtidigt, men det är vanliga exempel på när varupåfyllnaden kan ta extra lång tid. Men även när allt ”är som vanligt” i butiken finns det mycket att vinna på att optimera sin påfyllnadsprocess.

Av exemplen ovan är det kanske den situation med nyanställd personal som känns mest aktuellt just nu inför kommande semestrar. Som erfaren medarbetare kan man butiken och sortimentet utan och innan men för t.ex. sommarvikarier är det knepigare att snabbt hitta rätt. Skall man sen även fylla på flera olika produkter som har liknande förpackningar så gäller det att jämföra varans och etikettens streckkoder eller artikelnummer noggrant så att man ställer varorna på rätt plats. Då spelar det inte så stor roll om man är ny eller gammal i gamet, detta tar tid oavsett.

De butiker som använder elektroniska hyllkantsetiketter har en enorm möjlighet till flera vinster kopplat till ovan. Genom att skanna produkten som ni vill fylla på med handdatorn, börjar varans elektroniska hyllkantsetikett blinka och ni vet den exakta placeringen. Voilá; ni kan sätta in ny personal snabbt i arbete, ni får rätt vara på rätt plats och framförallt kortar ni ledtiden mellan inleverans och full hylla då personalen går kortare distans. Faktum är att blinkfunktionen snabbar upp påfyllnadsarbetet med mellan 15-30%.  Viktigt att ta i beaktande utan att bli allt för teknisk är faktorer som att ni kan blinka i olika färger, så att två personer kan fylla på i samma gång samtidigt utan att riskera fylla på varandras platser. En annan att blinket syns ur vidvinkel och i stark belysning (typiskt för butiksmiljöer), så att man kan se den från håll. Det finns många fördelar med elektroniska hyllkantsetiketter och en riktigt effektiv och korrekt sista meter är bara en av flera. Hör av dig så berättar vi mer.

Relaterade inlägg

Visa fler inlägg expand_more