Volvo Personvagnar

Kundcase

Volvo Personvagnar

I monteringsfabriken på Volvo Personvagnar i Torslanda är det a och o att rätt artikel finns på rätt plats vid den tidsstyrda produktionslinan.

– Det ska vara lätt att göra rätt. För att få rätt kvalitet i slutändan kräver det att vi jobbar standardiserat. Det hjälper röststyrning oss med, säger produktverkstadschef Bengt-Göran Larsson.

Inne på TB1 plockas material till monteringen av bilarna. Här finns 84 plockstationer och två skift gör tillsammans 80 000 plock per dygn. Ett felplock eller brist stör produktionen och kan i värsta fall orsaka kostsamma avbrott.

– Vi sökte efter ett plocksystem som höjde kvaliteten och gärna effektiviteten. Studier visade att system med röststyrning, s.k. pick by voice, är i särklass bäst ur kvalitetssynpunkt. Idnet kunde presentera en flexibel, röststyrd lösning som passade våra behov, berättar projektansvarig Kristian Blom.

Utrustad med ett headset kopplat till en handdator har operatören båda händerna fria till arbetet. Kommunikationen med datasystemet sker i realtid genom röstkommandon. Systemet rymmer två tekniker; data från systemet görs om till röstinformation och operatörens röstkommandon görs om till data. Att slippa hämta pappersbunden information har sparat tid i hela kedjan.

– Plocklistorna innehöll för mycket information och det fanns lika många plocksätt som operatörer. Nu väljer systemet ut och lämnar enbart den information som är relevant för operatören och lotsar till ett standardiserat plocksätt, säger Kristian Blom.

Att satsningen på en röststyrd lösning har burit frukt är både Kristian Blom och Bengt-Göran Larsson överens om.

– Det här systemet har det mesta. Det är flexibelt, det ger väldigt bra kvalitet och höjer effektiviteten. Investeringen är relativt låg i förhållande till vad man får ut av den, tycker Kristian Blom.

Kundcase